Elemen Dramatik dalam Meningkatkan Nilai Estetika Pementasan Teater The Miracle Seed Sempena Festival Teater Kelantan (FTK) 2017.

Norhafiza Mohd Azizan, (2019) Elemen Dramatik dalam Meningkatkan Nilai Estetika Pementasan Teater The Miracle Seed Sempena Festival Teater Kelantan (FTK) 2017. [Undergraduate Final Year Project Report] (Submitted)

Full text not available from this repository.

Abstract

The Miracle Seed adalah sebuah karya hasil penulisan oleh Asif Curimbhoy yang diterjemahkan oleh Anwar Mohd Zulkifli. Karya ini telah dijadikan rujukan utama dalam penyelidikan berkaitan elemen dramatik yang diasaskan oleh Aristotle dalam karya beliau iaitu Poetics yang menjadi dasar kepada pembentukan drama. Dalam kajian ini pengkaji akan mengkaji tiga objektif utama iaitu mengenalpasti elemen dramatik dalam teater The Miracle Seed, menghuraikan kepentingan nilai estetika dalam pementasan teater dan menjelaskan keberkesanan elemen dramatik dalam meningkatkan nilai estetika dalam pementasan teater The Miracle Seed sempena Festival Teater Kelantan (FTK) 2017. The Miracle Seed dipentaskan oleh Kelab Teater PUSAKA Universiti Malaysia Kelantan anjuran Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN). Penyelidikan ini diharap dapat menyumbang ke arah peningkatan pengetahuan berkaitan elemen dramatik dalam sesebuah karya.

Item Type: Undergraduate Final Year Project Report
Faculty: Faculty of Creative Technology and Heritage
Depositing User: Mr. Mohd. Fadzli Ismail
Date Deposited: 06 May 2021 05:20
Last Modified: 13 Sep 2021 08:21
URI: http://umkeprints.umk.edu.my/id/eprint/11638
Repository Statistic: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item